VITA-D-LIP - Suplement diety

VITA-D-LIP to liposomalna witamina D w opatentowanej technologii LIPOSHELL®.

WŁAŚCIWOŚCI PRODUKTU POTWIERDZONE W BADANIACH

  • 6 razy szybsze wchłanianie liposomalnej witaminy D niż witaminy D w formie olejowej*

 

Zastosowanie technologii LIPOSHELL® pozwala na osiągnięcie wysokiej wydajności w transporcie witaminy D do organizmu.
Liposomy LIPOSHELL® to maleńkie nośniki, które wykazują podobieństwo do błon komórkowych w organizmie ludzkim, dzięki czemu są nietoksyczne i biozgodne.

VITA-D-LIP® dostępny dostępny na rynku – 2000 IU, 4000 IU.

*Dałek P., et.al, „Bioavailability by design — Vitamin D3 liposomal delivery vehicles”, Nanomedicine: Nanotechnology, Biology and Medicine 43 (2022) 102552.

Dowiedz się w 30 sekund,
jak działa VITA-D-LIP

Co odróżnia liposomalną witaminę D VITA-D-LIP od witaminy D w tradycyjnej formie?

  • Witamina D zawarta w dwuwarstwie lipidowej liposomów nie wymaga stosowania dodatkowych rozpuszczalników (np. oleju roślinnego) oraz, w przeciwieństwie do olejowej formy, tworzy stabilną dyspersję w wodzie.
  • Liposomy tworzą barierę ochronną, zabezpieczając składnik odżywczy przed szkodliwym działaniem wolnych rodników oraz czynników degradacyjnych znajdujących się w przewodzie pokarmowym¹.
  • Budowa błony liposomów Liposhell® wykazuje wysokie podobieństwo do budowy naturalnie występujących w organizmach żywych błon komórkowych. Liposomy Liposhell® składają się z fosfolipidów, dzięki czemu są całkowicie biodegradowalne i biologicznie obojętne¹.
  • Unikalna technologia Liposhell® gwarantuje, że liposomowa postać witaminy D nie zawiera rozpuszczalnika organicznego – etanolu.
  • Technologia wytwarzania liposomowej witaminy D sprawia, że liposomy są na tyle małe, iż ich wchłanianie w układzie pokarmowym jest optymalne2-5.
  • Liposomy umożliwiają kontrolowane uwalnianie i efektywne dostarczanie składnika odżywczego do miejsca docelowego – wnętrza komórki⁶.

Jak działa witamina D

Zawarta w preparacie VITA-D-LIP liposomalna witamina D:

Witamina D ikona

Pomaga w prawidłowym wchłanianiu/ wykorzystaniu wapnia i fosforu

Witamina D ikona

Pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu wapnia we krwi

Witamina D ikona

Pomaga w utrzymaniu zdrowych kości

Witamina D ikona

Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni

Witamina D ikona

Pomaga w utrzymaniu zdrowych zębów

Witamina D ikona

Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego

Witamina D ikona

Bierze udział w procesie podziału komórek

Kiedy warto stosować VITA-D-LIP

Witamina D zawarta w produkcie VITA-D-LIP 2000 IU może być stosowana m.in.:

  • przez osoby dorosłe, młodzież i dzieci od 12 r.ż. w celu uzupełnienia diety w witaminę D;
  • jako wparcie prawidłowej pracy układu odpornościowego;
  • jako wsparcie prawidłowej mineralizacji kości i zębów w dzieciństwie i okresie dojrzewania oraz do utrzymania prawidłowej masy kostnej u dorosłych i osób starszych*;
  • aktywna ochrona przed ekspozycją na słońce (kremy przeciwsłoneczne, ubrania zakrywające całe ciało.);
  • przez osoby dorosłe, młodzież w wieku 11-18 lat, które nie spełniają warunku codziennej ekspozycji na słońce w celu uzupełnienia diety w witaminę

*Źródło: https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2009.1227.*

Witamina D zawarta w produkcie VITA-D-LIP 4000 IU rekomendowana jest seniorom powyżej 75 r. ż.

  • Witamina D pomaga we właściwym wchłanianiu i wykorzystywaniu wapnia i fosforu.
  • Ma korzystny wpływ na prawidłową pracę układu odpornościowego, a także pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów.
  • Witamina D odgrywa istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni.
  • W celu utrzymania prawidłowej masy kostnej u osób starszych

VITA-D-LIP - wysoka jakość produktu

VITA-D-LIP  wytwarzany jest zgodnie z wysokimi standardami jakościowymi, w oparciu o innowacyjne procesy produkcyjne nadające mu cechy unikalne w skali światowej.

Liposomy LIPOSHELL® charakteryzuje wysoka jakość. Są jednorodne, mają tą samą, powtarzalną wielkość. Fosfolipidy i inne składniki używane w procesie produkcyjnym to produkty spełniające światowe wymagania jakościowe.

Produkty VITA-D-LIP  powstały w oparciu o składniki niemodyfikowane genetycznie. Produkty są bez dodatku cukrów*, bezglutenowe i bez GMO. Ponadto są odpowiednie dla wegetarian.

ASCOLIP ikona

Bez DODATKU cukrÓW*

ASCOLIP ikona

BezglutenOWY

ASCOLIP ikona

Bez gmo

Innowacyjna technologia liposomalna LIPOSHELL® jest inspirowana dynamiką molekularną, co czyni ją nowoczesnym i wydajnym sposobem transportu substancji odżywczej w organizmie.

* zawiera naturalnie występujące cukry


Jak stosować VITA-D-LIP 2000 IU

  • Porcja produktu zalecana do spożycia w ciągu dnia:  1 saszetka 1 raz dziennie dla dorosłych. W przypadku młodzieży i dzieci od 12. r.ż. porcja spożycia określana po konsultacji z lekarzem.
  • VITA-D-LIP 2000 IU ma postać żelu liposomowego o smaku melona.
  • VITA-D-LIP 2000 IU można spożyć bezpośrednio lub rozpuścić w niewielkiej ilości wody niegazowanej. Nie należy rozpuszczać zawartości saszetki w gorących napojach.
  • Nie należy przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu jednego dnia.
  • Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.
  • Kobiety w ciąży oraz matki karmiące piersią przed zastosowaniem powinny skonsultować się z lekarzem. Przeciwwskazaniem do stosowania jest nadwrażliwość na którykolwiek ze składników preparatu.
  • Przed zastosowaniem wskazane jest wykonanie badania 25-(OH)D we krwi oraz konsultacja wyniku badania z lekarzem lub farmaceutą.

Substancje czynne

Składnik odżywczy Zawartość w dziennej porcji / %RWS*
1 saszetka
Witamina D (cholekalcyferol) 50 µg/1000%

*RWS – Referencyjna Wartość Spożycia

Opakowanie

 

Jedna saszetka VITA-D-LIP 2000 IU dostarcza 50 µg witaminy D. Opakowanie VITA-D-LIP 2000 IU zawiera 30 saszetek, co zapewnia miesięczną kurację.

VITA-D-LIP 2000 IU zachowuje właściwą jakość przez 24 miesiące od daty produkcji, jeśli jest przechowywany zgodnie z zaleceniami producenta wskazanymi na opakowaniu. Data przydatności do spożycia znajduje się na każdej saszetce.

Przechowywanie

VITA-D-LIP 2000 IU należy przechowywać:

  • w szczelnie zamkniętym opakowaniu,
  • w temp. od 5°C do 25°C,
  • w suchym miejscu, z dala od źródeł światła,
  • w sposób niedostępny i niewidoczny dla małych dzieci.

Jak stosować VITA-D-LIP 4000 IU

  • Porcja produktu zalecana do spożycia w ciągu dnia:  1 saszetka 1 raz dziennie
  • VITA-D-LIP 4000 IU ma postać żelu liposomowego o smaku melona.
  • VITA-D-LIP 4000 IU można spożyć bezpośrednio lub rozpuścić w niewielkiej ilości wody niegazowanej. Nie należy rozpuszczać zawartości saszetki w gorących napojach.
  • Nie należy przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu jednego dnia.
  • Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.
  • Nie należy stosować z innymi preparatami, zawierającymi witaminę D.
  • Przed zastosowaniem wskazane jest wykonanie badania 25-(OH)D we krwi oraz konstultacja wyniku badania z lekarzem lub farmaceutą.

Substancje czynne

Składnik odżywczy VITA-D-LIP 4000 IU – Zawartość w dziennej porcji / %RWS*
1 saszetka
Witamina D (cholekalcyferol) 100 µg/2000%

 

*RWS – Referencyjna Wartość Spożycia

Opakowanie

 

Jedna saszetka VITA-D-LIP 4000 IU dostarcza 100 µg witaminy D. Opakowanie VITA-D-LIP 4000 IU zawiera 30 saszetek, co zapewnia miesięczną kurację.

VITA-D-LIP 4000 IU zachowuje właściwą jakość przez 24 miesiące od daty produkcji, jeśli jest przechowywany zgodnie z zaleceniami producenta wskazanymi na opakowaniu. Data przydatności do spożycia znajduje się na każdej saszetce.

Przechowywanie

VITA-D-LIP 4000 IU należy przechowywać:

  • w szczelnie zamkniętym opakowaniu,
  • w temp. od 5°C do 25°C
  • w suchym miejscu, z dala od źródeł światła,
  • w sposób niedostępny i niewidoczny dla małych dzieci.

Przypisy:

  1. Akbarzadeh A. et al., Liposome: classification, preparation and applications, Nanoscale Research Letters 2013, 8:102 (PDF)
  2. Rizvi S., Saleh A., Applications of nanoparticle systems in drug delivery technology, Saudi Pharmaceutical Journal 26 (2018) 64–70 (PDF)
  3. Biswas A. et al., Nanotechnology based approaches in cancer therapeutics, Advances in Natural Sciences: Nanoscience and Nanotechnology, 5 (2014) 043001 (11pp) (PDF)
  4. Salvia-Trujillo L. et al., The influence of lipid droplet size on the oral bioavailability of vitamin D2 encapsulated in emulsions: an in vitro and in vivo study, Food Funct., 2017, 8, 767-777
  5. Xia F, Fan WF, Jiang SF i wsp. Size-Dependent Translocation of Nanoemulsions Via Oral Delivery, Acs Appl Mater Inter 2017;9:21660-21672.
  6. Mozafari M.R. et al., Encapsulation of Food Ingredients Using Nanoliposome Technology, International Journal of Food Properties 2008, 11: 833–844 (PDF)
  7. Kuryłowicz A., Bednarczuk T., Nauman J., Wpływ niedoboru witaminy D na rozwój nowotworów i chorób autoimmunologicznych, Endokrynologia Polska, 2007; 58(2): 140-152 (PDF)

Suplement diety